هنگامی که نام ترکیه آورده میشود، یکی از اولین چیزهای که به ذهن خطور میکند، نام شهر استانبول است. اگرچه آنکارا پایتخت ترکیه است اما استانبول مانند نگینی در ترکیه است که فعالیتهای تجاری، اقتصادی، فرهنگی و هنری زیادی در آن صورت میگیرد. استانبول از طریق تنگه بسفر به دو قسمت اروپایی و آسیایی تقسیم شده است. همیشه سوال بر سر این بوده است که استانبول اروپایی یا آسیایی؟ بخش اروپایی استانبول بهتر است یا بخش آسیایی و اصلا چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟
دلیل اهمیت شهر استانبول موقعیت جغرافیایی و قرار گرفتن بین دو قاره آسیا و اروپا میباشد و بزرگترین و پرجمعیتترین شهر در کشور ترکیه به حساب میآید.
تفاوت بخش اروپایی و آسیایی استانبول
بخش اروپایی استانبول ظاهرا طرفدار بیشتری دارد و جمعیت آن در حدود ده میلیون نفر است و همیشه پرازدحام و شلوغ است. در صورتی که بخش آسیایی آن جمعیتی نصف بخش اروپایی دارد و از شلوغی و تراکم اروپایی خبری نیست. در بخش اروپایی استانبول تراکم به قدری زیاد است که شما در ساعات مختلف روز یا حتی در کوچه پس کوچهها نیز همواره با تعداد بسیار زیادی عابر روبرو میشوید، به شکلی که میتواند برای بسیاری از افراد کلافه کننده باشد.
استانبول در حدود 15 میلیون نفر جمعیت دارد که دو سوم آن در بخش اروپایی سکونت دارند، به همین دلیل جمعیت این بخش استانبول که همراه با توریستها شده است بسیار این قسمت از استانبول را شلوغ و پر از هیاهو کرده است. در صورتی که قصد ورود به بخش اروپایی استانبول را دارید میتوانید تنها کافی است از پل بسفر بگذرید اما برای ورود به بخش آسیایی باید هزینه پرداخت شود. بعد از ورود به بخش آسیایی افراد محلی بیشتری میبینید اما در بخش اروپایی زندگی شهری، مسافران و توریستها را میبینید.
اگرچه امکانات رفاهی مانند استادیوم ورزشی، فرودگاه و مراکز دانشگاهی بیشتر است اما این مسئله تنها به دلیل رفع نیاز جمیعتی است و بخش آسیایی نیز دارای چنین امکاناتی هست.
در صورت رانندگی در بخش اروپایی استانبول به خصوص در ساعات اوج ترافیک میتواند زمان زیادی را از دست بدهید. وسایل نقلیه عمومی نیز همواره شلوغ هستند. بخش اروپایی جدا از جمعیت بیشتری که دارد، وسعت آن نسبت به بخش آسیایی کمتر است، این مسئله مشکل ترافیک و تراکم را تشدید کرده است. در مورد وسایل نقلیه در استانبول اروپایی، اتوبوس در حمل و نقل شهری پر رنگتر است اما در بخش آسیایی، مترو بسیار قویتر است.
به دلیل اینکه در بخش اروپایی تعداد بیشتری مراکز گردشگری و تفریحی وجود دارد، همواره گردشگران زیادی در این بخش وجود دارد. به همین دلیل رستوران و مراکز خرید استانبول بیشتری نیز در این قسمت ساخته شدهاند و سرمایه گذاران تمایل بیشتری دارند در بخش اروپایی استانبول سرمایه گذاری کنند. در هر دو بخش اروپایی و آسیایی، تفریحات و زندگی شبانه وجود دارد اما تفریحات و سرگرمیها در بخش اروپایی به دلیل تعداد بیشتر توریست بیشتر است. خط ساحلی بخش آسیایی به دلیل زیبایی و سرسبزی بیشتر محل مناسبی برای پیاده روی و دوچرخه سواری است.
مناطق بخش آسیایی کمتر شناخته شده است و اوسکودار، بیکوز، مالتپه و کادیکوی از مهم ترین مناطق بخش آسیایی هستند. از مناطق محبوب استانبول اروپایی نیز میتوان به کوچوک چکمجه، اسنیورت، باکرکوی اشاره کرد.
در صورتی که قصد خرید ملک در استانبول را دارید، اول سلیقه و الویت خود را مشخص کنید. خانههای بخش اروپایی بیشتر به صورت آپارتمانهای لوکس و نوساز هستند در صورتی که در بخش آسیایی خانههای ویلایی و بزرگ به همراه فضای سبز بیشتر دیده میشوند. به دلیل جمعیت بالای بخش اروپایی میزان ساخت و ساز در این قسمت بیشتر است و فضای سبز چندانی در بخش اروپایی استانبول مشاهده نمیشود. اما در بخش آسیایی هنوز هم فضای سبز و طبیعت بکر مانند تپههای آیدوس به چشم میخورد. بخش آسیایی به دلیل قدمت زیادی که دارد بافت شهری آن نیز قدیمیتر است.
با وجود قدمت بیشتر بخش آسیایی اما آثار تاریخی و باستانی کمتری در آن وجود دارند و علت آن استفاده از سنگهای آثار باستانی برای ساخت ساختمان بوده است. استانبول و به خصوص بخش اروپایی آن به دلیل، افزایش تعداد مهاجران از کشورهایی مانند افغانستان، پاکستان و سوریه تاحدودی ناامن شده است و در برخی محلهها به خصوص بعد از غروب به هیچ عنوان نباید تردد داشت. اما بخش آسیایی استانبول از این لحاظ در وضعیت بهتری قرار دارد.
برای تحصیل در استانبول قطعا به دلیل تعدد مراکز آموزشی و دانشگاهها بخش اروپایی الویت بیشتری دارد. اما برای افرادی که قصد تحصیل در رشتههای نظامی را دارند، بخش آسیایی استانبول مناسبتر است.
دو بخش از نظر آب و هوا تفاوتهایی با یکدیگر دارند که دلیل آن اختلاف ارتفاع از سطح دریا است. در بخش اروپایی هوا در زمستان سرد و در تابستان خنکتر است اما در بخش آسیایی استانبول هوای مقداری گرمتر میباشد.
بخش آسیایی استانبول مناسب افرادی است که به زندگی با جریان آرام بدون شلوغی گردشگران و مسافران و مراکز تجاری زیاد و فضای سبز بیشتر علاقه دارند. بیشتر کسب و کارها، مراکز تجاری و ادارات در بخش اروپایی استانبول قرار دارند. اگر به دنبال زندگی در بخشهای لوکس استانبول و برندهای معتبر هستید باید سراغ آن را در بخش اروپایی استانبول بگیرید.
جهت خرید ملک در استانبول به دلیل اینکه قیمت ملک در هر دو بخش آسیایی و اروپایی تفاوت چندانی با یکدیگر ندارند، بهتر است معیارهای دیگر در خرید را الویت قرار دهید. توجه داشته باشید که ملکهایی که در نزدیکی تنگه بسفر هستند در هر دو سمت قیمتهای بیشتری دارند. هر چقدر از تنگه فاصله گرفته شود قیمتها کمتر خواهد شد.
هر دو بخش استانبول دارای خیابان بسیار معروفی هستند که مراکز تجاری زیادی در آن است و در تمام طول سال بسیار شلوغ میباشد. خیابان بغداد در استانبول آسیایی و خیابان استقلال در بخش اروپایی مهمترین خیابانهای این دو بخش هستند. خیابان بغداد در گذشته یک جاده قدیمی برای لشکر کشی ارتش عثمانی بوده است.
دو بخش اروپایی و آسیایی استانبول در عین تفاوت، شباهتهای زیادی با یکدیگر دارند. برای گردشگری و تفریح، بخش اروپایی استانبول به دلیل وجود مراکز تفریحی و تاریخی بیشتر برای سفر مناسبتر است. به شکلی که بیشتر مراکز توریستی استانبول مانند مسجد ابا صوفیه، اخ دولما باغچه و برج گالاتاسارایی، کاخ گالاتا، مسجد آبی، کاخ توپکاپی در این بخش هستند.
اما زندگی در بخش آسیایی استانبول برای افرادی که زندگی آرام در فضایی بدون تراکم و ازدحام شهری را میپسندند، مناسبتر است.
جمع بندی استانبول اروپایی یا آسیایی
در این مطلب تفاوت دو بخش استانبول اروپایی یا آسیایی را بررسی کردیم. هر کدام از این دو بخش استانبول ویژگیهای خاص خود را دارند که نشان دهنده برتری بر دیگری نیست. بخش اروپایی استانبول به دلیل نزدیکی به اروپا از نظر تجاری رشد بیشتری داشته است، همچنین بیشتر مراکز تجاری، تفریحی و گردشگری در این قسمت شهر هستند. اما بخش آسیایی میتواند برای بیشتر افراد برای سکونت گزینه مناسبتری باشد.
دیدگاهی ثبت نشده است